Gemeenschappelijke regeling
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
Vestigingsplaats: Alkmaar
De Veiligheidsregio is een samenwerkingsverband van zestien gemeenten en hulpverlenings-diensten in Noord-Holland Noord.
De Veiligheidsregio zorgt voor:
• verkleining van de risico's op een crisissituatie;
• goede voorbereiding op het bestrijden van incidenten;
• een vlotte en adequate aansturing van de hulpverlening bij een ramp.Alle inzet wordt gecoördineerd vanuit een centrale organisatie waar onder andere het ambulancevervoer en de meldkamer zijn ondergebracht. Op dit moment loopt er een landelijk project om de meldkamerorganisaties te professionaliseren.
Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN)
Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN)
Vestigingsplaats: Hoorn
De OD NHN voert de wettelijke milieutaken uit. Zij doet dit voor alle aangesloten gemeenten en de provincie Noord-Holland. Voor onze gemeente voert de OD NHN ook de bovenwettelijke taken uit.
Recreatieschap Westfriesland
Recreatieschap Westfriesland
Vestigingsplaats: Stede Broec
Het Recreatieschap Westfriesland (RSW) behartigt de gemeentelijke belangen op het gebied van de openluchtrecreatie, natuur en het landschap. Het RSW zet zich in voor een rijkere, gevarieerdere natuur. En ook voor het ontwikkelen en beheren van diverse recreatiemogelijkheden en recreatiegebieden.
Afvalbeheer Westfriesland
Afvalbeheer Westfriesland
Vestigingsplaats: Bovenkarspel
In 2021 is de naam van de toenmalige gemeenschappelijke regeling ‘Centraal afvalverwijderingsbedrijf Westfriesland’ (CAW) gewijzigd in ‘Afvalbeheer Westfriesland (ABWF)’. Alle aandelen van de Huisvuilcentrale (HVC) zijn van het CAW overgegaan naar de zeven Westfriese gemeenten. In 2019 was al de bevoegdheid op het gebied van beleid, de afvalverordening en de dienstverleningsovereenkomst met het HVC overgegaan naar de individuele gemeenten. Hiermee blijft alleen de voormalige stortplaats in Westwoud als formele taak bij het ABWF. Verder functioneert het ABWF als afstemmingsoverleg voor beleidszaken op het gebied van afval en aandeelhouderschap HVC.
GGD Hollands Noorden
GGD Hollands Noorden
Vestigingsplaats: Alkmaar
De GGD bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid en veiligheid van inwoners. De GGD heeft daarvoor de volgende doelstellingen:
- ondersteuning van gemeenten bij de realisatie en uitvoering van het lokaal gezondheidsbeleid;
- uitvoering van de wettelijke taken op het gebied van:
- jeugd;
- infectieziektebestrijding;
- kwetsbare inwoner;
- onderzoek, beleid en preventie.
Westfries Archief
Westfries Archief
Vestigingsplaats: Hoorn
Het Westfries Archief is het regionaal historisch centrum voor Westfriesland. Inwoners en instellingen kunnen hier terecht met historische vragen.
Het belang van het Westfries Archief is een goede (digitale) informatievoorziening, het bewaren van het cultuur erfgoed en het borgen van digitale duurzaamheid. Hiermee voldoen we aan de Archiefwet.De kerntaken van het Westfries Archief zijn:
- het beheren, bewaren en ter beschikking stellen van de historische archieven en collecties van de aangesloten Westfriese gemeenten;
- het opbouwen en beheren van een zo breed mogelijke collectie en deze collectie beschikbaar te stellen voor een breed publiek;
- het adviseren en inspecteren van de aangesloten gemeenten op het gebied van (digitaal) duurzaam archiefbeheer;
- een kennis- en informatiecentrum zijn op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis.
Ondersteuning Bestuurlijke Samenwerking Westfriesland (OBS)
Ondersteuning Bestuurlijke Samenwerking Westfriesland (OBS)
Vestigingsplaats: Hoorn
De kerntaken van het OBS zijn:
• het periodiek organiseren, faciliteren en coördineren van bestuurlijke overleggen:o Madivosa (Maatschappelijke Dienstverlening, Volksgezondheid en Sociale Aangelegenheden);
o VVRE (Verkeer en Vervoer, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Economie);
o ABZ (Algemeen Bestuurlijke Zaken).• het uitvoeren van een aantal daarvan afgeleide taken, zoals organisatie van leerlingenvervoer en urgentiecommissie woningtoewijzing.
Onder deze regeling valt ook de samenwerking op basis van het Pact van Westfriesland. Voor 2023 zetten we ons regionaal in ieder geval in op energie (specifiek geothermie), versnellen van woningbouw en innovatie van de zorg.
SSC DeSom
SSC DeSom
Vestigingsplaats: Wognum
Het is een samenwerkingsverband op gebied van ICT beheer. De deelnemende gemeenten zijn Drechterland, Enkhuizen, Stede Broec, Opmeer, Medemblik en Koggenland. Ook WerkSaam neemt ICT-diensten van DeSom af.
WerkSaam Westfriesland
WerkSaam Westfriesland
Vestigingsplaats: Hoorn
WerkSaam Westfriesland (kortweg Werksaam) voert voor de zeven Westfriese gemeenten de Participatiewet uit. Daarnaast behandelt WerkSaam de aanvragen voor een inkomensvoorziening voor oudere arbeidsongeschikte werknemers en zelfstandigen en voor bijstandsverlening aan zelfstandigen. Ook pakt zij laaggeletterdheid aan. WerkSaam wil iedereen die in Westfriesland kan participeren mee laten doen, waar mogelijk, in betaald werk. De talenten van mensen en de wensen van de werkgever staan daarbij centraal. Het doel van WerkSaam is vooral passend werk te vinden voor mensen. Regulier werk waar dat kan en beschut werk waar dat nodig is. En uitkeringen verstrekken aan hen die dat nodig hebben.
Archeologie West-Friesland
Archeologie West-Friesland
Vestigingsplaats: Hoorn
De archeologiedienst behartigt de Westfriese belangen op het gebied van archeologie. Deze gemeenschappelijke regeling kent een centrumgemeenteconstructie. De gemeente Hoorn verricht de opgravingen zoals bedoeld in de Monumentenwet voor alle gemeenten. In 2018 is de regeling gewijzigd om deze in lijn te brengen met de Erfgoedwet. De gemeenten Schagen en Texel zijn inmiddels ook toegetreden.
Vennootschap
Bank Nederlandse Gemeenten (BNG)
Bank Nederlandse Gemeenten (BNG)
Vestigingsplaats: Den Haag
De BNG functioneert als huisbankier van de Nederlandse gemeenten. De BNG verstrekt de gemeente tegen gunstige voorwaarden geld. De bank heeft een AAA rating. Dat is de hoogste rating wat betreft zekerheid.
Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN)
Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN)
Vestigingsplaats: Alkmaar
Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN) is de uitvoeringsorganisatie van het Bestuurlijk afstemmingsoverleg (BAO). Dit is een overleg tussen de gemeenten in Noord-Holland Noord en de provincie Noord Holland. OHNH bevordert de economie in Noord-Holland Noord.
Stadshavens Medemblik B.V.
Stadshavens Medemblik B.V.
Vestigingsplaats: Medemblik
Stadshavens Medemblik B.V. beheert en exploiteert de stadshavens in de kern Medemblik. De BV draagt bij aan een goede kwaliteit van het toeristisch product en het economisch belang van de gemeente. De gemeente is enige aandeelhouder van deze Stadshavens Medemblik B.V.
Alliander N.V.
Alliander N.V.
Vestigingsplaats: Arnhem
Medemblik heeft aandelen Alliander. De wet bepaalt dat de aandelen van netwerkbedrijven in handen van de overheid blijven. Alliander beheert het regionaal netwerk voor gas en elektriciteit. Zij levert ook de complexe energie infrastructuur. Wij ontvangen eenmaal per jaar dividend.
Sportbedrijf Medemblik B.V.
Sportbedrijf Medemblik B.V.
Vestigingsplaats: Wognum
Sportbedrijf Medemblik B.V. beheert en exploiteert maatschappelijke voorzieningen en draagt bij aan het scheppen van voorwaarden voor maatschappelijke ontplooiing en vrijetijdsbesteding. Per 1 oktober 2023 wordt uitvoering gegeven aan de exploitatie en beheer van multifunctionele accommodaties, MFA’s de Bloesem (Wognum), de Muiter (Medemblik), sporthal de Klamp en gymzalen de Krimper (beide Andijk) en de Munt (Medemblik).