Programma 2 Samen leven en ondersteuning

Wat wilden we bereiken? Wat deden we daarvoor?

In de tabel hieronder geven we inzicht in de doelen die we wilden halen. Per doel geven we aan wat we daarvoor deden in 2023.

Wat wilden we bereiken?

Wat waren onze plannen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Sociaal Domein in Balans

Medemblik versterkt de kwaliteit en grip in een sterk sociaal domein.

We ronden het project Sociaal Domein in Balans af. Dit wordt zichtbaar door het:
- inzetten op een snelle start van passende zorg;
- opstellen van een integraal preventieplan;
- sturen op realistische prognose en financiële beheersbaarheid;
- lokaal en waar kan regionaal sturen op het optimaliseren van de huidige inkoopsystematiek en die waar kan binnen de huidige contracten aan te passen.

We realiseerden het Sociaal Loket met o.a. een nieuwe website en een nieuwe manier van werken.
We zetten met een formatieuitbreiding in op het zo kort mogelijk houden van de wachttijden.
We stelden een preventieplan op waar Team Preventie van de gemeente mee aan de slag is gegaan, met onder andere het vroeg signaleren van (financiële en mentale) problemen als een van de speerpunten.
We ontwikkelden een dashboard waarmee we inzicht in de zorgkosten en aantallen zorg- en hulpaanvragen hebben verkregen.
We stelden een contractmanager aan om de lokale maatwerkcontracten af te sluiten en te beheren, zodat we sneller een dekkend aanbod realiseren en meer regie hebben op het op- en afschalen van zorg.

We versterken de regiefunctie van de gemeente door betere monitoring en frequente evaluatie van zorg-/ondersteuningstrajecten.

We intensiveerden het evalueren van zorg- en ondersteuningstrajecten, omdat de formatie op orde is gebracht. We verhoogden het aantal zaken waarin we monitoren en evalueren.

Als spin-off effect van Sociaal Domein in Balans komen we met een plan van aanpak met als doel kostenreductie in het Sociaal Domein.

In het jaarplan van de uitvoerende teams Jeugd en Wmo benoemden we concrete acties die tot een besparing gaan leiden en hoe deze gemonitord worden.

Sociaal Domein

We hebben passende ondersteuning voor onze inwoners en maatschappelijke organisaties.

We spelen in op landelijke en bovenregionale ontwikkelingen, zoals de Hervormingsagenda Jeugd en thuis voor Noordje.

We namen deel aan de regionale overleggen waarin landelijke en bovenregionale ontwikkelingen besproken worden. De input van die overleggen vertaalden we waar mogelijk naar lokale plannen zoals het verstevigen van de samenwerking onderwijs-jeugdhulp en meer inzetten op het zelf uitvoeren van ambulante hulpverlening.

We geven uitvoering aan de samenwerkingsafspraken die op bovenregionaal niveau zijn gemaakt voor passende jeugdhulp voor de zeer complexe doelgroep.

We hielpen mee aan de regionale plannen voor kleinschalige woonvoorzieningen.

We evalueren de toekomstvisie kwetsbare inwoners.

We hebben de  evaluatie uitgevoerd. De aanbevelingen die het Madivosa heeft onderschreven worden meegenomen in de nieuwe toekomstvisie voor (psychisch) kwetsbare inwoners.

We vormen een coalitie kansrijke start om de verbinding te intensiveren tussen het sociaal domein en het medisch domein ten behoeve van de zorg rondom zwangerschap en geboorte.

We bereidden besluitvorming voor, voor de inzet van partijen die toekomstige moeders begeleiden.
We namen deel aan de regionale werkgroep waar op afstemming plaatsvindt over de eerste 1.000 dagen van een kind. Daarnaast neemt gemeente Medemblik deel aan een regionaal domeinoverstijgend overleg tussen ketenpartners in de geboortezorg en het sociaal domein.

We voeren het beleidsplan Westfriese aanpak laaggeletterdheid uit.

We organiseerden taalpunten binnen laagdrempelige voorzieningen in de gemeente.

We werken samen met het samenwerkingsverband Westfriesland en schoolbesturen aan kansengelijkheid in het onderwijs.

We hebben regionaal het voortijdig schoolverlaten geanalyseerd om gerichter te werken aan het voorkomen van schooluitval en verzuim. Het onderwijs is en wordt verder meegenomen in de regionale inkoop van jeugdhulp. Een vervolgplan voor na het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is opgesteld om gezamenlijk te werken aan de mentale gezondheid van jongeren. Regionaal heeft goede afstemming plaatsgevonden over het nieuwkomersonderwijs. Vanuit de Gelijke Kansen Alliantie lopen samenwerkingsprojecten om te werken aan Kansrijke start (kinderopvang en po scholen) en Kansrijke doorstoom (po en vo scholen). Regionale werkafspraken over onderwijs-zorg-arrangementen (OZA) zijn bestuurlijk geborgd. Lokaal zijn de eerste stappen gezet richting een onderwijsachterstandenbeleid en de Lokale Educatieve Agenda (LEA).

We geven uitvoering aan de samenwerkingsagenda en zoeken verbinding met andere lokale samenwerkingsverbanden op het gebied van gezondheid.

We werkten aan de hand van de samenwerkingsagenda, het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) aan opgaven over (het voorkomen van) zorg. Afgelopen jaar is een regioplan opgesteld met transformatieplannen voor de zorg. Daarnaast hebben we vanuit het GALA gewerkt aan onder andere het starten met een ketenaanpak Valpreventie.

We pakken de aanbesteding voor WMO en jeugdhulp op voor de periode 2024-2028.

In 2023 zijn de regionale inkooptrajecten voor verschillende kleine inkooptrajecten (o.a. Ernstige Dyslexie, Pleegzorg en Sociaal- Medische Advisering) afgerond. Hetzelfde geldt voor de éénjarige overbrugging van de overeenkomsten voor Wmo en jeugdhulp. We namen deel aan de voorbereidingen op het regionale inkooptraject voor Wmo en jeugdhulp.

We maken een plan van aanpak met als doel het voorkomen van zorgfraude.

Er is een projectopdracht ten aanzien van de aanpak van zorgfraude opgesteld.

We starten met het actualiseren van ons subsidiebeleid.

Daarmee zijn we gestart. De benodigde middelen zijn beschikbaar gesteld en we hebben een eerste inventarisatie gemaakt.

We voeren samen met WerkSaam de Participatiewet en de Wet educatie en beroepsonderwijs uit.

WerkSaam Westfriesland voerde de Participatiewet en de Wet educatie en beroepsonderwijs uit. In een regionale werkgroep houden wij grip en zicht op de werkwijze en de financiën.

Voor mantelzorgers realiseren wij de mogelijkheid om (tijdelijk) gebruik te maken van een Huishoudelijke Hulp Toelage.

We breidden het budget voor de toelage uit.

We besteden het leerlingenvervoer regionaal aan en actualiseren de verordening leerlingenvervoer.

De aanbesteding van het leerlingenvervoer is in juni afgerond. Een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor 5 jaar is aangegaan met De Vier Gewesten.
Een geactualiseerde verordening leerlingenvervoer is in juli door de gemeenteraad vastgesteld.

We geven uitvoering aan de nieuwe Wet Inburgering.

We gaven de inburgeringstaken in samenwerking met WerkSaam vorm. We voerden de taken en verantwoordelijkheden van onze eigen Consulenten inburgering opgesteld en uit.

Preventie

We hebben focus door (gemaakte) keuzes in (preventief) beleid waarbij we mensen en maatschappelijke organisaties met elkaar verbinden.

We stellen de inwoners in staat om gezonde leefstijl keuzes te kunnen maken.

We hebben meerdere activiteiten uitgevoerd om onze inwoners in staat te stellen gezonde leefstijl keuzes te kunnen maken. We werkten ook met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) aan deze doelstelling. Verder werkten we onder andere aan JOGG, Kansrijke Start, een gezondere leefomgeving en In Control of Alcohol & Drugs.  We besloten om structureel verder te gaan als JOGG.

We hebben aandacht en waardering voor mantelzorgers, vrijwilligers en mensen met dementie.

Met verschillende initiatieven hadden wij aandacht en waardering voor mantelzorgers, vrijwilligers en mensen met dementie. Zoals: het Mantelzorgcompliment, de Dag van de mantelzorg, de Vrijwilligersmarkt, de Regiokracht Kortingskaart, de Verhalenkring, de Geheugenwandeling, de Brusjesmiddag en de Beursvloer.

We zetten in op het voorkomen van (problematische) schulden, onder andere door eerder contact met inwoners.

We voldeden aan onze wettelijke taak door inwoners met problematische schulden te ondersteunen en problematische schulden bij onze inwoners te voorkomen met vroegsignalering. We troffen voorbereidingen om de formatie voor schuldhulpverleners uit te breiden.

Cultuur

Inwoners hebben toegang tot culturele voorzieningen

Wij evalueren het cultuurbeleid.

We zijn gestart met de evaluatie van ons cultuurbeleid en het participatietraject is afgerond.

We versterken onze cultuurorganisaties door samen te werken in het programma rondom de geboorte van Nederland (1572-1573).

In het kader van het project 1572-1573 zijn we een ontwikkelingstraject gestart met culturele verenigingen om hen rondom dit thema te verbinden met de culturele organisaties in de gemeente. Ook heeft de stichting Westfriese Bibliotheken het educatieproject 1572-1573 georganiseerd voor middelbare scholieren van De Dijk. Regionaal hebben we een aantal projecten laten uitvoeren, zoals de rondreizende tentoonstelling De Geboorte van Nederland 1572-1573 in de theaterproductie Slag om het Beeld.

Wij geven uitvoering aan ons erfgoedbeleid.

Wij voerden ons erfgoedbeleid uit.

Integraal Huisvestingsplan

Kinderen in de gemeente Medemblik krijgen les in een adequate leeromgeving, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

We realiseren tijdelijke huisvesting voor het scholenproject in de kern Medemblik.

We hebben een geslaagde aanbesteding gerealiseerd voor de tijdelijke huisvesting van de scholen. Deze zal in het tweede kwartaal van volgend jaar in gebruik genomen worden.

Lange termijn accommodatiebeleid

Medemblik heeft toekomstbestendige, betaalbare accommodaties en voorzieningen voor alle inwoners.

We bieden de beleidskaders voor het lange termijn accommodatie beleid voor de maatschappelijke accommodaties aan de raad aan.

In het vierde kwartaal hebben we de bespreeknotitie LTA met de raadscommissie besproken. Het uiteindelijke raadsvoorstel LTA is doorgeschoven.

De raad neemt een besluit over de beheer- en exploitatievorm van de MFA's en sporthallen in onze gemeente.

Het besluit is genomen.
Er is een sportbedrijf opgericht dat vanaf 1 november  operationeel is.

We maken gebruik van externe subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en informeren verenigingen, scholen en andere partners over mogelijkheden om subsidie aan te vragen.

We informeerden maatschappelijke instellingen over subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Ook attendeerden we ze op de mogelijkheid om Stichting Kopwerk in te schakelen voor advies.

Leef- werk- en woonomgeving

We vergroten en verbeteren het woon- en huisvestingsaanbod.

We stellen een nieuw speelruimteplan op waarin focus ligt op kwalitatieve en duurzame speel- en beweegruimte voor in elke kern.

Een nieuw speelruimteplan is eind 2023 door de gemeenteraad vastgesteld hiermee is succesvol de grote dichtheid van speeltuinen in onze gemeente behouden.

Deze pagina is gebouwd op 06/27/2024 15:35:00 met de export van 06/27/2024 15:31:04