Programma 3 Wonen, werken en recreëren

Wat wilden we bereiken? Wat deden we daarvoor?

In de tabel hieronder geven we inzicht in de doelen die we wilden halen. Per doel geven we aan wat we daarvoor deden in 2023.

Wat wilden we bereiken?

Wat waren onze plannen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Organisatie

Wij zijn een stevige, duurzame en toekomstbestendige organisatie die in staat is om te voldoen aan onze (continu veranderende) taken en zetten waar mogelijk in op ambitie.

We implementeren de omgevingswet goed en tijdig. Als onderdeel hiervan stellen wij een omgevingsvisie en omgevingsplan voor het gehele grondgebied op.

We werkten aan de processen op hoofdlijnen. De omgevingsvisie stelden we in concept op en stellen we volgend jaar definitief vast. Voor het omgevingsplan stelden we het plan van aanpak tot 2029 vast en begonnen we met de uitvoering ervan.

Leef- werk- en woonomgeving

We vergroten en verbeteren het woon- en huisvestingsaanbod.

We voeren, samen met de provincie en de Westfriese gemeenten, het Woonakkoord 2021-2025 uit.

We voerden de acties uit het Woonakkoord uit. Een enkele actie loopt achter op de planning, maar voltooien we wel voor het einde van de looptijd van het Woonakkoord. Sommige acties zijn gedurende de looptijd van het Woonakkoord aangepast, naar aanleiding van het Westfriese woonbehoefteonderzoek en de Woondeal Noord-Holland Noord.

We onderzoeken en besluiten hoe we woningbouw versnellen en meer regie krijgen.

We hebben een concept-Woonvisie opgesteld met daarbij maatregelen voor meer regie. Daarnaast is onze capaciteit uitgebreid en zijn nieuwe projecten in beeld gekomen. Zowel marktomstandigheden als capaciteitsvraagstukken vragen wel om continue aandacht.

We stellen een meerjarig woningbouwprogramma op en presenteren dit twee keer per jaar in een dashboard.

We hebben een meerjarig woningbouwprogramma  opgesteld. Het dashboard is nog in ontwikkeling. In een Informatienota rapporteren we  twee keer per jaar over de voortgang van het woningbouwprogramma.

We werken aan mogelijkheden voor het plaatsen van tiny houses.

We werkten aan een Nota van Uitgangspunten voor Tiny Houses.

We zetten de omgevingswet in om onze woningbouw te versnellen.

De Omgevingswet is in 2023 nog niet ingevoerd. Dit betekent dat de procedures nog ongewijzigd zijn.

We actualiseren ons vastgoedbeleid, de nota grondbeleid en nota kostenverhaal.

In het tweede kwartaal is de nota Vastgoedbeleid vastgesteld, waarin de kaders en uitgangspunten ten aanzien van het gemeentelijk vastgoed staan. De nota  geeft hiermee richting aan de ontwikkeling van de portefeuille. Op basis van de kaders en uitgangspunten in deze nota is ook ons meerjarenonderhoudsplan Gemeentelijke gebouwen geactualiseerd en in het vierde kwartaal van 2023 vastgesteld. Het plan gaat uit van kosten die we maken om het vastgoed in oorspronkelijke staat te houden, zodat het naar behoren kan functioneren. Naast het uitvoeren van onderhoud, heeft de gemeente ook de wettelijke verplichting en de gemeentelijke ambitie om haar vastgoed te verduurzamen.

We hebben de nota grondbeleid vastgesteld. Deze geeft aan welk grondbeleid de gemeente hanteert. De nota geeft weer welke positie de gemeente inneemt op de grondmarkt en geeft richting aan voor het verwervings-, uitgifte- en kostenverhaalsbeleid. Daarnaast zijn beleidslijnen vastgesteld over onder andere de nota Grondprijzen, de rolverdeling tussen gemeenteraad en college, de wijze van vaststelling en herziening van grondexploitaties en de verslaglegging daarover.

Bij de nota Grondbeleid zijn ook de beginselen vastgesteld voor het kostenverhaalsbeleid. De nadere invulling is in voorbereiding.

We voeren de lopende woningbouwplannen uit.

Zowel marktontwikkelingen als capaciteitsvraagstukken vragen continu om aandacht. Daarnaast heeft ook de spuitzone veel invloed gehad op de voortgang van de woningbouwplannen.

We versterken onze ontwikkelkracht voor de ruimtelijke en civiele projecten.

We stuurden strakker op voortgang van projecten en hebben duidelijkheid gecreëerd over de processen en het opdrachtgeverschap.

We stellen beleid vast voor het wonen in bijgebouwen en splitsing van hoofdgebouwen.

In 2023 werkten we aan de Woonvisie. Het bleek noodzakelijk om eerst een visie te ontwikkelen en daarna beleidskaders op te stellen. In het eerste kwartaal van volgend jaar stelt de gemeenteraad de Woonvisie vast. In het uitvoeringsprogramma bij de Woonvisie staat dat we een beleidskader voor woningdelen, woningsplitsen en kamerverhuur vaststellen.

We onderzoeken de mogelijkheden voor flexwonen en waar mogelijk geven we ruimte om flexwonen te realiseren.

Er is een partij bezig met het plaatsen van flexwoningen. Daarnaast inventariseerden we nieuwe kansen. We hebben dit onderwerp  opgenomen in de Woonvisie.   

We scherpen het instrumentarium aan met bestuurlijke boete en handhaven op illegale bewoning.

We hebben het proces van de implementatie van de bestuurlijke boete geïnventariseerd. We hebben 81 controles op illegale bewoning uitgevoerd.

We werken regionaal samen op het gebied van huisvesting buitenlandse werknemers.

Eind 2022 is het regionale locatieonderzoek naar middelgrote locaties voor de huisvesting van buitenlandse werknemers openbaar geworden. Dit jaar zijn er diverse gesprekken gevoerd met initiatiefnemers. In het laatste kwartaal besloot de gemeenteraad om initiatiefnemers nog de ruimte te geven om nog nieuwe principeverzoeken
voor middelgrote huisvestingslocaties in te dienen.

We stellen een nieuwe regionale en lokale woonvisie op.

In 2023 hebben we gewerkt aan een nieuwe gemeentelijke woonvisie. Op Westfries niveau is invulling gegeven aan de ambities en afspraken uit het Woonakkoord 2020-2025 tussen de zeven Westfriese gemeenten en de provincie Noord-Holland. Daarnaast hebben we in maart 2023 kwantitatieve en kwalitatieve ambities vastgelegd voor de woningbouwopgave op bovenregionaal niveau.

We verduurzamen en vergroenen onze leef-, werk- en woonomgeving.

We geven uitvoering aan de uitvoeringsagenda klimaatadaptatie.

We voerden vrijwel alle acties van de opgave voor 2023 uit. Zo verwerkten we de bouwstenen voor klimaatadaptatie in de concept-Omgevingsvisie. We informeerden de organisatie over klimaatadaptieve maatregelen bij herinrichtingen en pasten die ook toe.

We gaan de visie 'naar een aardgasvrije gemeente Medemblik' verder uitwerken.

Hiervoor hebben we het volgende gedaan:
- We informeerden de inwoners in de vier ‘elektrisch verwarmen kanswijken’ over welke stappen zij kunnen zetten om aardgasvrij te wonen. Dit deden we met een informatiefolder en vier energiecafés.
- We stonden vier keer met het Duurzaam Bouwloket op markten en bij druk bezochte winkelgebieden om inwoners te informeren over het verduurzamen van hun woning.
- We organiseerden ook in 2023 het evenement “Gluren bij de duurzame buren”. Dit jaar lag de focus op isolatie.
- We ondersteunden 24 inwoners die van het aardgas af gingen met subsidie.
- Woningeigenaren die subsidie ontvingen, kregen twee maanden een bordje in de tuin met de tekst Deze woning is aardgasvrij”. Hiermee proberen we ook andere inwoners te inspireren.
- We organiseerden’ in 2023 voor het eerst een inkoopactie voor (hybride) warmtepompen en zonnepanelen. Zo’n 70 inwoners deden hieraan mee.
- We zetten het Duurzaam Bouwloket in als ons energieloket. Inwoners kunnen hier terecht voor al hun vragen over het verduurzamen van hun woning.
- We ondersteunden het bewonersinitiatief Warm Medemblik. Zij leidden 25 nieuwe energiecoaches op uit onze (regio)gemeente(n).
- We voerden een datapilot uit om inzicht te krijgen in de beweegredenen van woningeigenaren om te verduurzamen. Hiermee kunnen we onze acties gerichter aanbieden. En de juiste communicatie hiervoor inzetten.
- We betrokken de kernraden en onze meedenkers uit de kanswijken mee bij onze aanpak en plannen.
- We hielpen 400 huishoudens met een smalle beurs om energie te besparen. Zij ontvingen een energieadvies én kleine energiebesparende maatregelen.

We werken samen met netbeheerders aan het versterken van het electriciteitsnet.

- We werken samen met netbeheerders, provincie en regiogemeenten aan de  uitbreiding van de energie-infrastructuur. Dit betreft onder andere uitbreiding van bestaande onderstations. Op termijn verwachten we dat ook nieuwe onderstations in onze gemeente nodig zijn.
- Ook hebben we  een aanpak voorbereid voor de uitbreiding van het aantal middenspanningskastjes in onze wijken.
- Daarnaast zijn we betrokken bij een voorverkenning naar een nieuwe hoogspanningsverbinding en -station (380-KV).

We verduurzamen het verlichtingsareaal.

We vervingen armaturen door led  en verouderde aluminium masten. We besteedden een raamovereenkomst aan voor de verduurzaming van de Openbare Verlichting (OV).

We breiden het aantal elektrische laadpalen uit.

Er zijn diverse nieuwe locaties bijgekomen met elk twee laadplaatsen. Het totaal aantal locaties is hiermee verder uitgebreid.

We actualiseren het IBOR en stellen als onderdeel hiervan een groenplan en een bomenplan op.

Het groenplan en bomenplan dat we nu het Groenstructuurplan noemen vormt een integraal onderdeel van het IBOR. Het Groenstructuurplan is een nadere uitwerking van de beleidskaders Openbaar Groen die in februari 2023 zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Deze uitwerking gaat over een nieuw groen- en Bomenbeleid en een actualisatie en vernieuwing van het oude Groenstructuurplan uit 2011. Eind 2023 is dit Groenstructuurplan vastgesteld.
De beleidskaders uit het Groenstructuurplan zijn vervolgens vertaald naar een Groenbeheerplan welke nog nader wordt uitgewerkt.

Wij maken inwoners bewust wat zij kunnen doen om gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Dit deden we op verschillende manieren, zoals:
-   de WatZr-campagne;
-   de ‘Expeditie Duurzaam’ op zeven basisscholen. Aan de verschillende activiteiten deden 325 leerlingen mee;
-   deelname aan het ‘NK Tegelwippen’.

Bij al onze duurzaamheidsactiviteiten onderzoeken we de mogelijkheid om hiervoor subsidies aan te trekken.

We hebben drie subsidies aangevraagd en/of ontvangen:
- We vroegen de 1e tranche aan van het Nationaal Isolatieprogramma. Hiermee kunnen we financieel kwetsbare woningeigenaren nog beter helpen. Bijvoorbeeld met advies en isolatiemaatregelen. We bereidden de aanbesteding hiervoor voor.
- Een subsidieaanvraag voor de maatregelen voor klimaatadaptatie leverde € 200.000 op.
- We ontvingen geld van het Rijk,  dat we gebruiken voor het uitvoeren van het programma Duurzaam Medemblik.

We onderzoeken de vormen waarin de Westfriese gemeenten kunnen samenwerken om duurzaamheidsambities slim te realiseren.

De verschillende vormen onderzochten we samen met de Westfriese gemeenten. Dit resulteerde in een besluit van zes gemeenten tot het nemen van een vervolgstap. Hiervoor stelden we een kwartiermaker aan. Hij kreeg de opdracht mee om een expertpool in te richten op verschillende duurzaamheidsgebieden. Ook stelt deze kwartiermaker een transitieplan op.

We evalueren het recycle-tarief.

De evaluatie is  gepland volgens de Bestuurlijke Termijn Agenda ( BTA) in het tweede kwartaal volgend jaar.

We intensiveren de aanpak van bijplaatsingen van afval.

Er zijn middelen via de Herfstnota toegevoegd conform het collegebesluit. Extra middelen voor volgend jaar komen via Nedvang beschikbaar met terugwerkende kracht vanaf 2023 om de aanpak te intensiveren en in te zetten op preventie en gedragsverandering.

We voeren de activiteiten van Circulair Westfriesland 2023-2026 uit.

- Bouwsector. Samen met de provincie en Circulair Westfriesland ontwikkelden we een circulaire sloopdeal, waarbij ook woningbouwcoöperaties, zorginstelling, bouw- en sloopbedrijven betrokken waren. Hierin is afgesproken om in 2030 50% van de materialen die worden gesloopt te hergebruiken.
- Daarnaast ontwikkelen we samen met het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN) en de provincie een Biobased BouwLAB. Inmiddels is de marktverkenning afgerond met een businesscase. We zitten nu in de realisatiefase, waarvan het ONHN de trekker is.
- Zorgsector. We leverden de Routekaart Circulaire Zorg 2030 op voor een gezamenlijke aanpak. Ook startten we onderzoek naar hoe we de afvalstroom kunnen verminderen en waar mogelijk de materialen te hergebruiken.
- Agrarische sector. We verkennen met veehouders hoe we kunnen komen tot circulaire meststroom.  De bedoeling hiervan is om zo min mogelijk mest onnodig te vervoeren of te verwerken.

Veiligheid

We verbeteren de veiligheid van onze inwoners.

We vergroten de boa-capaciteit voor actievere handhaving.

We hebben de boa capaciteit uitgebreid met een Senior Boa.
Daarnaast is het softwarepakket CityControl aangeschaft voor handhaving in de openbare ruimte (domein I) Met deze vernieuwde handhavings-software hebben wij onze digitale handhavingsprocessen effectiever en efficiënter ingericht. Onze Boa’s zijn hierdoor zichtbaarder in onze kernen en bevindingen bij overlastsituaties worden zorgvuldig aangepakt vastgelegd.
We hebben drie boa’s tot alcoholwetinspecteur opgeleid, waardoor wij nu zelfstandig horecacontroles kunnen uitvoeren en wij als gemeente minder afhankelijk zijn van inhuur. De resultaten in 2023 waren: 17 horeca controles en 2 boete rapporten opgemaakt.  

We implementeren de aanpak buurtbemiddeling in samenwerking met het CCV.

We hebben de aanpak van buurtbemiddeling geïmplementeerd. Er is een overeenkomst afgesloten met de bemiddelingskamer. Deze organisatie voert voor ons de bemiddelingscasuïstiek uit. In 2023 zijn er 43 buurtbemiddelingstrajecten uitgevoerd ook zijn er informatiebijeenkomsten georganiseerd voor medewerkers die veel klantcontact hebben. (zoals toezichthouders, medewerkers van het sociaal domein en burgerzaken).

We geven uitvoering aan het verbeterplan aanpak Wet politiegegevens.

We hebben een verbeterplan aanpak Wet politiegegevens opgesteld en vastgesteld voor 2023 en 2024 om te voldoen aan deze wettelijke taak. Er is in 2023 een projectstructuur ingericht met projectgroepen om het verbeterplan uit te voeren onder begeleiding van een externe deskundige organisatie. Belangrijke resultaten die zijn gerealiseerd:
1. De boa’s en leerplicht-ambtenaren zijn getraind.
2. Werkprocessen zijn in kaart gebracht
3. Er is een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitgevoerd voor de bodycams van de boa.
4. Diverse privacy documenten zijn opgeleverd, o.a. governance en privacybeleid.

We voeren het uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsplan 2023- 2024 uit.

We controleerden op de naleving van de veiligheidsvoorschriften bij de publieksevenementen. Bij de kermissen van Medemblik en Wervershoof en het Rondom Weekend is een integraal veiligheidsdraaiboek opgesteld voor de beveiliging, boa’s en politie. Bij de kermis Wervershoof is als aanvullende aanpak cameratoezicht ingezet.

We controleerden tijdens boa diensten op onveilig parkeren, afvaldumpingen in de openbare ruimte en de handhaving van de blauwe zone. In totaal zijn er 148 waarschuwingen en 470 processen verbaal uitgeschreven. Er zijn 1173 controles uitgevoerd en vastgelegd vanaf half juni in het vernieuwde handhavingssoftware pakket (CityControl).

Alle meldingen en handhavingsverzoeken die mede via FIXI of Decos binnenkwamen hebben wij opgepakt. In 2023 zijn 2067 FIXI en 96 politie meldingen afgehandeld. Wij hebben 36 overlastplekken gemarkeerd waar wij extra inzet hebben gepleegd. Ook zijn onze afvalrondes in CityControl verwerkt als hotspots. Waardoor er vaker en beter gecontroleerd wordt.  

Samen met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord trainden wij onze lokale crisisfunctionarissen en het college. De ‘toolbox Bevolkingszorg’ wordt periodiek geactualiseerd.

Onder regie van het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Holland Noord pakten wij complexe overlastcasustiek op. In ongeveer 17 gevallen leverden wij veiligheidsadvies.

Adviesbureau BMC leverde het rapport ‘samenwerking zorg en veiligheid Medemblik’ op. De conclusies daarin richten zich op het opzetten van een casusoverleg, beleidsoverleg en bestuurlijk overleg en borging van samenwerking op thema overstijgende onderwerpen zoals onbegrepen gedrag, huiselijk geweld, ex-gedetineerden, alcohol & drugs en jeugdoverlast.

Samen met de brandweer, politie en het Openbaar Ministerie stelden wij een aanpak op voor een veilig verloop van de jaarwisseling. Naast de inzet van formatie voor structureel toezicht is voor Opperdoes besloten tot de inzet van cameratoezicht en een samenscholingsverbod.

Voor de crisisnoodopvang is een pallet aan veiligheidsmaatregelen opgesteld in samenwerking met de Veiligheidsregio, politie en het Openbaar Ministerie. Zo is er in de openbare ruimte zowel incidenteel als structureel aanvullende toezichtcapaciteit georganiseerd en hebben we een besluit opgesteld voor de inzet van cameratoezicht gedurende de looptijd van de crisisnoodopvang.

We verbeteren de verkeersveiligheid

We nemen verkeersmaatregelen die voldoen aan de standaarden "duurzaam veilig".

De standaard duurzaam en veilig wordt als uitgangspunt genomen bij het nemen van verkeersmaatregelen. Alleen bij zwaarwegende argumenten die geen compromis doen aan de veiligheid kan afgeweken worden van het punt duurzaam.

We versterken de handhaving op parkeeronveilig gedrag en intensiveren het contact met politie over snelheidsovertredingen.

De afstemming met de politie is geïntensiveerd. Dit heeft ook te maken met de capaciteitsuitbreiding van het team Openbare orde en veiligheid (OOV).  Het (operationele) politieoverleg is vormgegeven. De thema’s uit het uitvoeringsprogramma OOV 2023-2024 staan op de agenda evenals trends en ontwikkelingen. In totaal zijn er ongeveer 1000 FIXI meldingen binnengekomen over parkeergedrag. Er zijn 214 processen verbaal en 80 waarschuwingen uitgeschreven. Naast de FIXI meldingen hebben wij 463 controles uitgevoerd en vastgelegd.

Op basis van het geactualiseerde GVVP stellen wij een prioriteitenlijst op welke verkeerssituaties wij veiliger maken.

De prioritering van de maatregelen die voortvloeien uit het geactualiseerde GVVP om vervolgens tot een uitvoeringsprogramma te komen is vertraagd.

We vergroten onze weerbaarheid tegen ondermijning.

We stellen een integrale ondermijningsaanpak op in samenwerking met het RIEC Noord-Holland.

We werkten samen met de Westfriese gemeenten (Hoorn, SED en Opmeer), politie en het RIEC aan het opstellen en uitvoeren van een plan van aanpak voor het inrichten van een Bestuurlijk interventieteam (BIT). Deze aanpak wordt gefinancierd vanuit de versterkingsgelden ondermijning vanuit de Veiligheidsalliantie Noord-Holland.
Er zijn 32 integrale pandcontroles uitgevoerd waarvan er 7 op grond van een bestuurlijke rapportage van de politie tijdelijk zijn gesloten  door toepassing van het Damoclesbeleid.
Onder het RIEC is met samenwerkingspartners de ondermijningscasuïstiek uitgevoerd.

We sluiten aan bij de regionale aanpak toezicht op prostitutie.

We zijn, net als meerdere gemeenten in Noord-Holland Noord, nog niet aangesloten bij deze regionale aanpak. Dit omdat de kaders uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) onvoldoende zijn gewaarborgd en verwerkt in de aanpak toezicht op prostitutie. Op regionaal niveau worden wel maatregelen getroffen om aan deze wettelijke vereisten te voldoen. Lokale signalen worden wel opgepakt. In 2023 zijn geen meldingen ontvangen rondom (illegale) prostitutie.

We voeren het uitvoeringsprogramma aanpak mensenhandel Westfriesland uit.

Er is ingezet op het functie specifiek opleiden van collega’s (49 in totaal) op het gebied van het herkennen van signalen van mensenhandel door een hierin gespecialiseerde organisatie. De trainingen zijn gestart.
Daarnaast is er een lokale aandacht functionaris mensenhandel aangewezen en zijn de eerste stappen gezet om de meldingsstructuur rondom signalen van mensenhandel in te voeren.

We bevorderen onze digitale veiligheid.

We investeren in kwaliteit en voldoen minimaal aan de geldende wettelijke vereisten.

Informatieveiligheid is een continu proces waarbij de wet- en regelgeving steeds verder wordt aangescherpt. Vanuit de Europese Commissie is het programma Europa Digital Decade opgestart waarbij de komende jaren meerdere wetgevingsinitiatieven worden geïntroduceerd. De verwachting is dat, net zoals de Netwerk- en Informatiesystemen (NIS2), steeds meer eisen worden gesteld aan gemeenten. Dit betekent dat dit een continue aandacht vereist en continue bijsturing waar nodig. In 2023 zijn diverse verbeteringen doorgevoerd waarbij wordt voldaan aan de daarvoor geldende wet- en regelgeving. Op andere onderwerpen is extra aandacht nodig om beter te voldoen aan huidige en komende wet- en regelgeving. De prioriteitstelling is op basis van een risico gedreven aanpak. Volgend jaar en verder zal hierop worden doorgepakt.

We brengen de diensten van het regionaal platform criminaliteitsbeheersing onder de aandacht van onze ondernemers.

We hebben de diensten van het regionaal platform criminaliteitsbeheersing onder de aandacht gebracht van onze ondernemers door aan te sluiten bij overleggen van de Ondernemers Federatie Medemblik (OFM).
We hebben een eerste ‘Roadshow’ op het bedrijventerrein van Medemblik georganiseerd. Deze ‘Roadshow’ was gericht op de thema’s ondermijning en cyberveiligheid. Zo was er een drugslab aanwezig en konden ondernemers een ondermijningsscan laten uitvoeren.

Voor het bestrijden van cybercriminaliteit sluiten we voor inwoners aan bij projecten van het samenwerkingsverband Noord Holland Samen Veilig.

We hebben  het project “Hackshield” binnen onze gemeente gepromoot. Dit programma richt zich op het digitaal weerbaar maken van kinderen tussen de 8 en 12 jaar. In totaal zijn er 132 kinderen opgeleid tot cyberagent.

Economie

Behoud en verbeteren van voorzieningen, werkgelegenheid en bedrijvigheid.

We zetten het duurzaam ondernemersloket in voor het verduurzamen van bedrijventerreinen.

Het Duurzaam Ondernemersloket is een initiatief van het georganiseerde bedrijfsleven om ondernemers te helpen met verduurzaming. Het loket biedt aan ondernemers op de Westfriese bedrijventerreinen energiescans aan. Daarnaast voeren zij samen met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN) het Energiebesparingakkoord uit namens de Westfriese gemeenten. In overleg met de Westfriese Bedrijvengroep en stichting Energieneutrale Bedrijventerreinen voerden we het gesprek over het doorontwikkelen van het loket. Ook de provincie was hierbij betrokken.

We bieden ruimte voor duurzame innovaties en pilots.

De gemeenteraad stelde in het tweede kwartaal het beleidskader wind- en zonne-energie in Westfriesland vast. Hierin geven we ruimte aan innovaties, bijvoorbeeld voor opslag in combinatie met het opwekken van zonne-energie. Daarbij hebben we aandacht voor onder meer de landelijke inpassing en participatie. De gemeenteraad nam tegelijk een besluit over een pilot voor erfmolens. Hiervoor schreven we een wedstrijd uit. De vijf mooiste initiatieven leggen we de gemeenteraad voor ter besluitvorming.

We ondersteunen ondernemers om werklocaties en panden duurzamer te maken.

Het Duurzaam Ondernemersloket ondersteunt ondernemers in de regio bij het duurzaam maken van hun onderneming. Dit loket is in 2021 in Westfries verband gelanceerd. Provincie en gemeenten subsidiëren dit. Het loket is een herkenbaar aanspreekpunt voor ondernemers geworden.

We dragen bij aan de uitvoering van het jaarplan van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord dat loopt t/m 2024.

Het ONHN voerde in samenwerking met de 17 deelnemende gemeenten in Noord-Holland Noord, waaronder de gemeente Medemblik, en provincie Noord-Holland het vastgestelde Jaarplan voor 2023 uit, met activiteiten en projecten, die zijn gericht op het versterken van de economische ontwikkeling en het ondernemingsklimaat.

We werken aan onze toeristische marketing.

We hebben voorbereidingen getroffen om de toeristische marketing anders te organiseren. Enerzijds omdat het Ontwikkelingsbedrijf vanaf 2024 geen nieuwe opdracht voor destinatiemarketing Holland boven Amsterdam aanvaardt. Anderzijds omdat we werken aan de verzelfstandiging van de toeristische marketing in de gemeente Medemblik .

We werken samen aan een optimaal ondernemersklimaat in winkelcentrum Molenhoek (2023).

Samen met de vastgoedpartij van Molenhoek hebben we  een intentieovereenkomst gesloten. Samen willen we  onderzoeken of het mogelijk is het huidige vastgoed integraal te herontwikkelen. Op deze wijze worden structureel leegstaande winkelmeters getransformeerd naar een gemengd woon-winkelgebied. Het project sluit aan bij de ambitie van de gemeente om een nieuw dorpshart voor Wervershoof te realiseren.

We versterken de centrumfunctie van de stad Medemblik.

We werken samen aan het Beeldkwaliteitsplan Centrum Medemblik.

Het Beeldkwaliteitsplan Centrum Medemblik is opgepakt in 2023 en samengevoegd met meerdere onderwerpen. Hierbij moet u onder andere denken aan: woningbouw, parkeren, economie, toerisme en de havens. Daar hoort ook het Beeldkwaliteitsplan Centrum Medemblik bij. We zien dat er voor de stad Medemblik verschillende initiatieven, ontwikkelingen en projecten zijn die kunnen bijdragen aan het hoofddoel: We versterken de centrumfunctie van de stad Medemblik.

We starten met het gefaseerd actualiseren van ons evenementen-, terrassen-  en marktbeleid.

We verkenden de mogelijkheden om te beginnen met het gefaseerd actualiseren van ons beleid met betrekking tot evenementen, terrassen en markten.

We werken aan het versterken en toekomstbestendig maken van de agrarische sector.

We werken regionaal samen in de Greenport Noord-Holland Noord en het Ontwikkelingsbedrijf.

Via onze deelname aan het regionale samenwerkingsverband Greenport Noord-Holland Noord (van ondernemers, overheid en kennisinstellingen), droegen we in 2023 bij aan het versterken van de agribusiness in de regio. Met onze deelname aan het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord werkten we in 2023 regionaal samen aan het versterken van het vestigingsklimaat en profilering van de gemeente, regio Westfriesland en regio Noord-Holland Noord.

We versterken het (maatschappelijk) rendement van onze havens.

We actualiseren onze (huur)contracten met Stadshavens en maken prestatieafspraken.

We zijn gestart met de voorbereidingen hiervoor. De voorbereidingswerkzaamheden betreffen bijvoorbeeld het controleren van alle opgenomen kadastrale gronden en het maken van een verhuurtekening. Deze werkzaamheden duren langer dan we vooraf hadden verwacht.

We geven invulling aan het accounthouderschap. We stellen periodieke contactmomenten in met de havens.

We hebben de periodieke contactmomenten ingesteld.

We onderzoeken de mogelijkheden om het gebruik van de havens te verbreden.

Dit nemen we mee met alle andere projecten en onderzoeken die lopen in het centrum van Medemblik. We hebben  een projectleider aangesteld die hiermee aan de slag gaat.

We stellen een uitvoeringsplan op voor het versterken van de toeristische en recreatieve voorzieningen en leggen afspraken hierin vast.

Ook hiervoor geldt dat we dit  meenemen met alle andere projecten en onderzoeken die lopen in het centrum van Medemblik.
We hebben  een projectleider aangesteld die ook hiermee aan de slag gaat.
Het uitvoeringsplan is dit jaar niet afgerond.

Deze pagina is gebouwd op 06/27/2024 15:35:00 met de export van 06/27/2024 15:31:04