We beheerden en onderhielden ongeveer 370 km riolering, 130 rioolgemalen, 560 minigemalen, 20.000 straatkolken en 19.500 huisaansluitingen. De belangrijkste functies van de riolering zijn zorgen voor volksgezondheid, droge voeten houden en de leefomgeving. Het beleid is vastgelegd in het 'Programma stedelijk water en riolering 2023-2027' .
We maakten onderscheid tussen:
- Vrijverval riolering; deze riolering bestaat uit stelsels van buizen en putten waarin het afvalwater wordt opgevangen. Rioolgemalen zorgen voor transport van afvalwater naar de rioolwaterzuivering. Stelsels die voor schoon hemelwater zijn aangelegd transporteren dit meestal direct naar open water;
- Mechanische riolering; deze riolering bestaat uit stelsels van kleine gemaaltjes en leidingen onder druk. Het ligt in gebieden waar aanleg van vrijverval riolering niet doelmatig is. De gemaaltjes transporteren het afvalwater naar de rioolwaterzuivering;
- Drainage; deze riolering bestaat uit een stelsel van waterdoorlatende buizen. Drainage ligt op plaatsen waar de grondwaterstand anders te dicht bij de oppervlakte komt. De buizen vangen overtollig grondwater op en transporteren dit naar open water.
In 2023 voerden we naast regulier onderhoud de volgende werkzaamheden uit voor onze kapitaalgoederen:
- voorbereiden van diverse renovatie- en vervangingswerken;
- start van het project Pletering-Zoutman in Oostwoud, waarbij onder andere hemelwaterriolering wordt aangelegd;
- inspecteren van ongeveer 47 km riolering. Daarmee houden we zicht op de kwaliteitsafname van de riolering;
- uitfaseren van voorzieningen voor de Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA's) en plaatsing van vervangende septic tanks, vooruitlopend op overdracht naar grondeigenaar (dit is een project in samenwerking met Noorderkwartier).